Blog

Blog Sitesi Nasıl Açılır ?

İnternette blog sitesi açmanın birçok yolu var. Bloğumuzu açmadan önce profesyonel bir blog mu düşünüyoruz yoksa amatör olarak mı devam edeceğiz onun cevabını vermemiz lazım.

Eğer profesyonel düşünüyorsak bir alan adı almamız lazım. Alan adını açacağımız blog ile ilgili il gi çekici ve kısa olan alan adlarını tercih etmeliyiz. Örneğin örgü işlerimiz ile ilgili fikirlerimizi resimlerimizi paylaşacağımız bir blog için www.orenbayan.com gibi bir adres uygun olur. www.orguisleriyapilir.com gibi bir adresi almak doğru olmaz. Alan adını aldıktan sonra dikkat edeceğimiz diğer bir husus hosting hesabı. Eğer profesyonel düşünüyorsak bir hosting hesabıda almak bizim için iyi olacaktır. Çünkü mail adresi almamız gerekebilir veya istediğimiz blog sistemini kurabilmemize yardımcı olur. Hosting hesabımızı aldığımızı düşünürsek tavsiye edeceğim en güzel sistem wordpress sistemidir. Şu an bu makaleyi okuduğunuz blog sistemide wordpress üzerine kurulmuştur. Neden WordPress. WordPress açık kaynak kodlu dünya çapında birçok geliştiricisi bulunan bir çok temaya sahip birçok eklentisi bulunan bir sistemdir. Örneğin bloğunuzu açtıktan sonra sitenize alışveriş eklentisi ekleyip satış aşamasına geçebilirsiniz. Ayrıca sitenizi kurduktan sonra tüm kodları değiştirebilir istediğiniz tüm değişiklikleri yapabilirsiniz. İnternet üzerinde bulunan html kodları ile istediğiniz özelliği sitenize ekleyebilirsiniz. Size bu yazıda wordpress nasıl kurulur anlatmayacağım. Çünkü bu yazıdaki asıl amacım blog sitelerinin nasıl açıldığını göstermek değil, blog siteleri hakkında kafanızda bir fikir oluşturmaktır. Zira internette çoğu sitede bu bilgiler mevcuttur. 

Profesyonel düşünmüyorsak önümüzde birkaç seçenek var. Zaten profesyonel site açmadan önce illaki bir ücretsiz blog açmanızı tavsiye ederim. Bu seçeneklerden bir tanesi BLOGGER. https://www.blogger.com/ adresi google tarafından dağıtılan ücretsiz bir blog yazılımıdır. Kullanımı çok kolay ve basittir. Yazdığınız makaleler otomatik olarak google da indexlenir ve ön sıralara çıkarılır. Ayrıca bu hesabın bir google+ hesabıda olur ve isterseniz otomatik olarak google+ hesabınızda da makaleleriniz otomatik olarak yayınlanır. Ayrıca tek gmail hesabıyla birçok blog açmanıza imkan verir. Blogger temalarıda çok fazladır. İnternet üzerinden blog açıp da ciddi anlamda meşhur olan ve para kazanan bloglar blogger dadır. Google düzenli ve kaliteli bloglara reklam yayınlama hakkı verir ve bloğunuzun önü açılır. Diğer bir seçenek ise WordPress in ücretsiz blog sistemidir. Aslında wordpress düzenlenebilme açısından blogger dan daha iyidir. Fakat blogger google’ın yayını olduğundan indexleme ve popülerlik yönünden daha önde. Bu bölümdede blogger ve ücretsiz worpress hesabı anlatmayacağım.

Blog sitesi açmadaki amacımız çok önemlidir.

Örneğin bir koltuk döşemecisiyiz ve reklamımızı yapmak istiyoruz. Amacımız tamamen müşteri çekmek ve iş almak olacağından buna göre bir strateji belirlememiz gerekir. Mesela blog ismimizi belirlerken ahmetdoseme.blogspot.com.tr değilde ankarakoltukdosemetadilattamirat.blogspot.com.tr gibi bir alan adı almamız daha iyi olacaktır. Neden ? Çünkü google da koltuklarını yeniletmek isteyen bir vatandaş “ahmet döşeme” diye aratmaz, “ankarada koltuk tadilatı tamiratı yapan döşemeci” diye aratır. Dolayısıyla google da isminde doşeme tadilat tamirat ve ankara geçen kelimeleri öne çıkarır. 

Örneğin amacımız satış olmasın. Uzmanlık alanımızda bilgiler paylaşıp insanları bilgilendirmek istiyoruz. Blog ismimizi belirlerken uzmanlık alanımızı içeren ve ismimizi içeren kelimelerden uzun olmayan alan adları tercih edilebilir. Mesela avukat olduğumuzu düşünelim. Alan adımızı avukatahmet.blogspot.com.tr, hukukbilgisi.blogspot.com.tr veya hukukdunyasi.blogspot.com.tr  açmak daha uygun olacaktır. 

Peki Blogda sadece isim mi önemli ? Tabi ki hayır. İsim bir başlangıç. Blog oluştururken dikkat etmemiz gereken önemli hususlardan bir tanesi de makalenin özgün ve zengin içerikli olması. Özgün içerik hazırlama eskisine göre daha zor. İnternet üzerinde birçok blogger var ve günde milyonlarca makale yayınlanıyor. Dolayısıyla bizim diğer bloggerlandan bir farkımız olmalı. Makalemizde anlatacağımız konuyu net ve sade bir şekilde anlatmalı, okuyucuyu yormamalı ve en son yorumlarımıza yer vermeliyiz. Makelemizi bitirdikten sonra okuyucularımızın ilgisini çekecek diğer makalelerimize yönlendirmemiz lazım. Dolayısıyla okuyucunun bloğumuzda daha fazla vakit geçirmiş olmasını sağlarız. Bu sayede yazılarımızın okunma oranı artar ve dolayısıyla web sitemizin trafiği artar ve google bloğumuzu daha ön sıralara çıkarır.

Diğer bir husus da etiketlerdir. Etiket sitemizde öne çıkan kelimeleri bir bağlantı oluşturarak yazılarımıza yönlendirir. Örneğin veraset davalarını anlatan 10 adet makaleniz var. Ana sayfaya veraset etiketini koyarız. Site ziyaretçilerimiz veraset etiketine tıkladığında bu konuyla olan 10 edet makalemiz listelenir ve ziyaretçi için kolyalık sağlamış oluruz. 

Makale hakkında kaliteli resim ve videoları sitemize yüklemek de ziyaretçilerin artmasına sebep olacaktır. Örneğin kazak örgü modellerini paylaştığınız bir sitede makalelerinizi yazarken ara ara resim dekoymanız gerekir. Resimleri çekerken kaliteli bir fotoğraf makinesi kullanmanız, fotoğraflarınızı isimlerini konuyla alakalı bir isim ile değiştirmeniz ( örneğin “İMG1254” isimli resmi “kazak örerken çapraz örgü nasıl yapılır” olarak değiştirisek google da çapraz örgü arayan kişilerin sizin resimlerinizi görme olasılığı kat kat artar.) ve fotoğraflara bloğunuzun ismini yazmanız okurlarınızın bloğunuza daha çok girmensini sağlayacaktır.

Benzer Gönderiler

One Thought to “Blog Sitesi Nasıl Açılır ?”

  1. […] Blog oluşturarak: Daha önce blog oluşturmada önemli noktaları anlatmıştık. http://yubusi.com/blog-sitesi-nasil-acilir.html adresinden makaleyi […]

Leave a Comment