Blog

Kavak Kütüğünde İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

İstiridye mantarının en doğalı ve en lezzetlisi kavak veya söğüt ağacı kütüğünden kendiliğinden çıkanıdır. Buna en yakın özellikteki ise doğal ortamda yetiştirilen (açık alan ve toprağa gömülü olarak) kavak kütüğünde yetiştirilmiş istiridye mantarıdır. 

Bunun haricinde kapalı alanda pamuk telefinde veya kavak talaşında da istiridye mantarı yetiştirilmektedir. Ama doğal organik ve lezzetli bir mantar yemek istiyorsak kavak kütüğünde yetiştirilmesi tercih edilmelidir.

İşte bizde burdan yola çıkarak hazırlıklarımızı yaptık. Kavak kütüğüne ektiğimiz ve hasadını yaptığımız mantarı yetiştirmek için nasıl aşamalardan geçtik bir göz atalım.

1- Kütüklerin Kesilmesi – Miselin Ekilmesi – Kütüklerin Poşetlenmesi (30 Nisan 2017 Pazar)

Kavak kütüklerini tercih ederken geniş ve büyük olanlar tercih edilmelidir. En az 30 cm çapında kestiğimiz kavak kütüklerini 1 hafta suda bekletmek ve nemlendirmek iyi olacaktır. 

Kavak kütüklerinin yüksekliği 50 cm civarında olması yeterlidir. Üst kısmından 5 cm lik şapka keserek ekeceğimiz yeri kapatmak için kullanacağız.

Kütüklerimizi keserken çıkan talaşları pisletmeden kenarda biriktiriyoruz ve mantar miselimizi ekerken miseli kapatacak şekilde 1 cm kalınlıkta kütüğün kenarına gelecek şekilde yerleştiriyoruz.

Aşağıda şapkaları kesilmiş kütükler ekime hazır.

Aşağıda kenarlarına 1 cm kavak talaşı yerleştirilmiş kütükler (Miseli bu talaşların içerisine doğru 1 cm kalınlıkta sermemiz yeterli olacaktır)

Aşağıda Sylvan misel serilmiş kütükler görünüyor

Aşağıda Sylvan Misel 

Misel ekildikten sonra kütükleri kestiğimiz hizayı bozmadan aynı kesilen yerleri birbirine denk getirerek kapatıyoruz ve çivi ile çakıyoruz. Daha sonra kesik olan yerleri kalın kağıt bant ile bantlıyoruz.

En son olarak da hiç hava almayacak şekilde siyah poşetlere geçirerek 40 gün 25 C sıcaklık civarında bekletmek üzere toprağa gömüyoruz.

Bu işlemi neden yaptık ?

Mantar miselinin ağacın içerisine yerleşmesi ve yayılması için 25 C civarında sıcaklıkta hiç hava almadan beklemesi gerekir. Duruma göre poşetleri 30 gün de de açabilirsiniz.

2- Poşetlerin açılması ve Mantarın çıkmasını bekleme: (18 Haziran 2017 Pazar)

30 günü geçtikten sonra 1 kütükte deneme yaparak miselin yayılıp yayılmadığını gözlemleriz. Garantiye almak için 40 gün bekleyebilirsiniz.

Eğer misellerimiz yayıldıysa mantarları poşetlerden çıkarabiliriz.

Aşağıda mantarın kütüğe  yayılmış olduğunu görüyoruz

Kütüklere direk olarak güneş ışıkları vurmamalı ve gölge gün ışığında yer tercih edilmelidir. Biz bunun için üzerine çardak kurduk ve üzerini kapattık.

En önemli noktalardan biriside mantarın devamlı nemli kalmasıdır. Bunu sağlamak için damlama sistemi yapabilirsiniz. Bizim böyle bir imkanımız olmadığından haftadan haftaya sulama yaptık.

Yaz ayına denk geldiğinden amacımız kütükteki misellerin kururmaması oldu ve öyle çok bir ürün beklemedik ve sulamaya devam ettik.

Mantarın çıkması için en elverişli sıcaklık 18 C civarındadır.

3- İlk Mantarın Çıkması (15 Temmuz 2017)

Ekimini yaptığımız kütüklerin haricinde ekime müsait olmayan kütükler vardı. Bizde bu kütükleri değerlendirmek için toprağa misel koyup üzerine kütükleri koymuştuk.

Muhtemelen toprak altı mantarın çıkmasına elverişli sıcaklığı sağladığından ilk bu kütüklerden mantar çıktı.

4- Aynı Kütükten 2. Mantarın Çıkması (24 Ağustos 2017)

Ve yine aynı kütükten mantar çıkıyordu fakat diğer kütüklerde yine hiç mantar yoktu. Ama yinede tüm kütükleri sulamaya devam ettik.

5- Başka bir Kütükten 3. Mantarın Çıkması (3 Ekim 2017)

Mevsimin gelmesi ile mantar çıkışı başlamıştı

6- Ve Nihayet Tüm Kütüklerden Mantarın Görünmesi (23 Ekim 2017)

Mevsimin elverişli hale gelmesi ile Kütüklerin tamamına yakınından mantarlar çıkmaya başladı. Hasat erişkinliğine ulaşanları topladık. Bazıları ise daha 1 hafta sonra hasat erişkinliğinde olacağından kütüklerimizi güzelce sulayıp 1 hafta bekledik.

7- Ve Mutlu Son  ( 28 Ekim Cumartesi)

Mantarlarımızın çoğu hasat erişkinliğine ulaşmış ve koskocaman olmuştu. En güzeli de mantarları toplamasıydı.

Benzer Gönderiler

Leave a Comment